FCA yüksek dizel emisyonu ile ilgili görüşmelere başlayacak

Görüşmelerde hükümet yer almayacak.

Fiat Chrysler Automobiles (FCA), yüksek dizel emisyonu ile ilgili şirkete dava açan araç sahiplerinin potansiyel tazminatları üzerine 12 Ekim’de avukatlar ile görüşmeye hazırlanıyor. Bu yılın başlarında ABD Adalet Departmanı, 2014’ten beri ülkede satılan yaklaşık 104,000 dizel Dodge ve Ram araçta yasadışı motor yazılımları kullanan otomobil üreticisine dava açmıştı.

ABD’li araç sahipleri, bu araçlarda dizel sistemleri geliştiren Alman otomobil parçası tedarikçisi Bosch’a da dava açtı. Şirket ayrıca önümüzdeki ay uzlaşma yöneticisi Ken Feinberg’in dün mahkemede doğruladığı uzlaşma görüşmelerine de katılacak. Hükümet müzakerelerde yer almayacak.

Bu yılın Ocak ayında EPA, FCA’nın 2014-2016 Dodge Ram 1500 ve 2014-2016 Jeep Grand Cherokee’nin dizel 3.0 litrelik motorlarında en az sekiz yardımcı emisyon kontrol cihazının kuruma açıklanmadığını belirtti.

EPA’ya göre, motorlar normal sürüşte emisyon standartlarına uyuyor ancak motor yazılımı, emisyon sisteminin yüksek hızlarda veya uzun sürüşler sırasında etkinliğini azaltıyor.

FCA bunun üzerine motorlarının “seçici katalitik indirgeme (SCR) de dahil olmak üzere en gelişmiş emisyon kontrol sistemleri ile donatıldığını” belirtmişti. Otomobil firması, “bu araçlarda, emisyon performansını daha da artırmak için uygulanabilecek emisyon kontrol stratejilerinde kapsamlı yazılım değişiklikleri yapılması da dahil, EPA’nın endişelerini giderecek bir dizi öneri sunduğunu” iddia etti.

 

Kaynak: Automotive News