RoboTaksi’ler Çin’de kullanılmaya başladı, üstelik halka açık yollarda!

İnsansın otomobil teknolojisinin istenilen noktaya gelmesi için belki daha çok çalışılması gerekiyor ancak bu konuda cesaretle adım atılmasına destek olan ülkelerde var. Çin bu konuda görünen o ki öncülük etmeye başladı bile…

Çin’de AutoX, içerisinde güvenlik sürücüsü olmadan kullanılan RoboTaksi hizmetini vermeye başlayan ilk şirket oldu.

Elbette yapılan sayısız testten sonra Çin’de Robotaksi’lerin kullanıldığını görmeye başladık. AutoX, ülkede güvenlik sürücüleri olmaksızın otonom araçlarda halka açık yolculuklar sunan ilk şirket oldu.

Şimdilik önce Shenzhen’de bir pilot programa kaydolmanız ve üyelik kredisi kullanmanız gerekli. Ancak üye oolduktan sonra başka bir insanı görmeye gerek kalmadan; şehirde seyahat etmek için değiştirilmiş bir Chrysler Pacifica‘ya binebilirsiniz.

Waymo One’da olduğu gibi elbette ihtiyaç duyduğunuzda size yardımcı olacak müşteri destek temsilcileri olacak…

AutoX, birkaç ay süren stres testinden sonra Robotaksi’sinin gerçek dünya koşullarının üstesinden gelme becerisini göstermeye istekli. Aşağıdaki demo videosunda; sürücüsüz minibüs park etmiş bir aracın yanından nasıl güvenli bir şekilde “geçileceğini” ve kırmızı ışıkta çalışan bir scooter ile nasıl başa çıkacağını gerçekten biliyor. Bu araçlar, çevrelerini hissetmek için LiDAR, radar ve kör nokta algılama kombinasyonunu kullanıyor.

Tamamen sürücüsüz bu RoboTaksi’ler dünyanın bir çok yerinde hala nadir kullanılıyor. Zira gelişmesi gereken daha bir çok teknolojisi var. İyileştirilmiş teknolojilerin yanında sürücüsüz otomobil bir kazaya karıştığında kimin sorumlu olacağına dair hala yasal boşluklar var.

Pandemi ikliminde Covid-19 ile mücadele adına atılmış önemli bir adım olarak ta değerlendirilebilir. Sürücüsüz otomobiller kendi arabası olmayanların Covid-19 ile temaslarının en aza indirilmesi adına önemli olabilir.