Çinliler otomobilde de ‘lüksü tercih ediyor, satışlar yüzde 50 arttı

Çin’de otomobil satışları istikrarlı bir şekilde artışını sürdürüyor. Çin Binek Otomobiller Derneği’nin (CPCA) yaptığı açıklamaya göre, nisan ayında ülkedeki binek otomobil satışları, Kovid-19 nedeniyle büyük gerileme yaşanan geçen yılın aynı dönemine göre artış gösterdi.

CPCA tarafından açıklanan verilere göre, nisanda binek otomobillerin perakende satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,4 artışla yaklaşık 1,61 milyon adede yükseldi. Ancak artış oranı mart ayının gerisinde kaldı. Lüks otomobil satışlarının nisan ayındaki artış oranı ise yüzde 30 oldu. Dernek, lüks araç satışlarındaki artışın 2019 yılına göre ise yüzde 50 arttığına işaret etti.

Yılın ilk dört ayında ise otomobil satışları 6,7 milyon adede ulaşarak bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 50,7 arttı. Aslında bu oran, 2005’ten beri görülen rekor bir sıçramaya işaret ediyor.

Öte yandan Çin Otomobil Üreticileri Derneği’nin (CAAM) tarafından açıklanan verilere göre, ülkenin otomobil ihracatı da büyümeye devam ediyor. Rakamlar, Çin’in otomobil ihracatınin nisan ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 1,1 oranında artarak 151 bin adede ulaştığını, bunun da aylık yüzde 13,7 büyüme anlamına geldiğini gösteriyor.

Bu yılın ilk dört ayda yaklaşık 516 bin otomobil ihraç edilirken, bu rakam geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 88,1 artışa işaret ediyor. CAAM’ın verileri, söz konusu dönemde binek otomobil ihracatının geçtiğimiz yılın yüzde 89,3 üstüne çıkarak 396 bin adedi bulduğunu, ticari araç ihracatının ise yüzde 84,3 artışla 120 bin adede ulaştığını ortaya koydu.

Çin Uluslararası Radyosu