Maskesiz gezmenin cezası 900 TL ancak Aracınızı da maskesiz kullanmak bu kapsamda sayılıyor!

Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282. maddesi gereğince maskesiz gezmenin cezası 900 TL olduğu için arabada maske takmamanın cezası da 900 TL olarak belirlenmiş durumda… Ancak bunu bilmeyen çok fazla kişi var…

Öncelikle özel araçlarda birden fazla kişinin bulunması halinde maske takmak zorunlu hale geldi. Ancak bu karar bulunulan ildeki hıfzıssıhha kurulunun kararına göre şekillenme durumu var.

Ancak Şehirler Arası yollarda ve paralı yollarda gişelerde malum geçiş esnasında fotoğraflanan bir çok sürücü 900 TL’lik maske takmama cezası şoku ile karşı karşıya kalıyor.

Şu anki uygulama, özel aracınızda aile bireylerinden birisi varsa maske takmak zorunlu değil şeklinde… Ancak otobanlardaki kameraların bu ayrımı pek yapmadığı anlaşılıyor. Bir çok sürücü evlerine gönderilen ceza bildirgeleriyle ne yapacağını şaşırmış durumda.

En son bir örnek Bursa’ya giden bir arkadaşımın başına geldi. Aracında eşi de vardı ancak yine de maskesiz çekilmiş fotoğraflarıyla birlikte ceza kesilmiş durumda… Aile bireylerinden birisi olduğunu kanıtlaması gerekir mi? bundan pek emin değilim ancak ya mahkeme ile uğraşacak yada cezayı ödeyecek…

Bu arada hemen belirtmekte fayda var, uygulanan bu İdari  Para Cezasını; cezanın kesildiği ilin Mal müdürlüklerine ve Süreksiz Vergi Tahsilatlarına Yetkili Vergi Dairelerine ödemeniz gerekiyor.

Maske Takmama Cezasına 4/1 oranında indirim var!

Tıpkı trafik cezasında olduğu gibi maske takmama cezasında da 15 gün içerisinde peşin ödeme yapılırsa, yüzde 25 oranında bir indirim yapılıyor ve ceza 675 TL olarak ödenebiliyor.

Özetle, en iyisi siz siz olun, hem sağlığınız, hem cebiniz için araç kullanırken de maskesiz olmayın… Hele hele otobanda seyahat ediyorsanız daha fazla dikkatli olun…