Pandeminin ilk dönemlerinde küresel etkenlerden dolayı düşüşe geçen otomotiv sektörü, sonraki aylarda hızlı bir şekilde toparlanarak güçlü bir performans gösterdi.

Dinamik Otomotiv Mali İşler Direktörü Hüseyin Küçük pandemiyle birlikte sektörün olumsuz etkiler gördüğünü ancak alınan tedbirler ve bireysel otomotiv kullanımının artmasının sektörü hareketlendirdiğini belirtti.

2020 yılı Ocak-Ekim döneminde otomobil ve hafif ticari araç pazarının 588 bin 354 adet olarak gerçekleştiğini kaydeden Dinamik Otomotiv Mali İşler Direktörü Hüseyin Küçük, “Yedek parça tarafında çok dalgalı bir sene yaşadık. İyi başlayan ve iyi giden birinci çeyreğin ardından, mart ayında pandemiyle sektörde bir düşüş yaşanmaya başladı. İlk şoku atlattıktan sonra bu sürece alışılmasıyla birlikte tüketicinin alışkanlıkları da değişti. Toplu taşıma kullanmak istemeyenler bireysel araçlarını kullanmaya başladı, otomobili olmayanlar satın almaya yöneldi. Bu sefer de beklenen talepten daha fazlasıyla karşılaştık, bu da rakamlara yansıdı.” dedi.

Otomobil satışlarının 2020 yılı on aylık dönemde geçen yıla göre yüzde 73,1 oranında artarak 465.031 adet olurken, hafif ticari araç pazarının da yüzde 99,7 artarak 123.323 adede ulaştığını belirten Küçük, “2020 her yönden yıpratan bir sene olsa da yedek parça tarafında iyi bir sene geçirdik. Bir aracın üretilmesi için 76 bin parçanın bir araya getirilmesi gerekiyor. Bu dönemde tedarik zincirinde bir kırılma ve bazı sorunlar yaşadık. Uzun yıllardır stratejimiz Türkiye’nin belli noktalarında lokalleşmeyi sağlamak. Bizim sektörün odak noktası çeşitlilik, ürün temini ve hızlı teslimat. Biz mevcut lojistik altyapımızı yükselttik ve sevkiyatlarımızı hızla çoğalttık bu yüzden sorun yaşamadık, ürünlerimizi hızlıca teslim ettik.Yurtdışında üretilen birçok parçayı bizim tedarikçilerimiz de yapabiliyor. Tedarikçilerimiz yedek parça üreticilerimiz güçlü. 2020 yılı tedarik zincirinin kırılması, pandemi ve sağlık sorunlarıyla uğraştık ancak verimlilik ve hedefler anlamında iyi bir sene geçirdik” dedi.

2021’de ise yedek parça sektöründe değişim kaçınılmaz. Otomotiv teknolojisi sürekli ilerleyen bir teknoloji. Elektrikli araçlar trafikte daha çok görülmeye başlandı. Elektrikli araç sayısı rakamsal anlamda az olsa da, teknoloji hızla ilerliyor. Sektördeki değişime adapte olabilmenin önemli olduğunun altını çizen Küçük; “Ürün portföyümüzü geliştirip değişimlere uydurabildiğimiz sürece, yedek parça sektöründe sorun yaşanacağını öngörmüyoruz. Araçların yakıt tipi ne olursa olsun yedek parça satmaya devam edeceğiz” şeklinde görüşlerini belirtti.